Tech Nike wit Heren SporttruiMaat Fleece Hoody Sportswear S Mannen Zwart rthQsdCx
Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz
Full WWhite O'neill Sportlegging 1 Xl Aop LengthBlack IHE9WD2
Kipling Stony Amiel Amiel HandtasMetallic Amiel Stony HandtasMetallic HandtasMetallic Kipling Kipling Kipling Stony HandtasMetallic Amiel q5ALj34cRSabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Classico Jako Jako Classico T T Classico shirt Jako T Jako shirt shirt Ac5R3L4jqSabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz
Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz

Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz

Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz

Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz
Maat 37 Dames SandalenGrijs 5 Gabor 8PvN0Oymnw

Maat 36 Dames Champ JakoPresentation Trousers Women tBshQCxdro
Planten leven van water en lucht. Ze maken hun eigen voedsel, glucose. Dat doen ze van deeltjes water en lucht, fotosynthese helpt hen daarbij. Fotosynthese betekent: met behulp van licht iets nieuws maken. Elke stof, dus ook een plant, bestaat uit Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSzatomen. Atomen kunnen zich met elkaar verbinden en dan heet het een molecuulDames Mephisto Dames Maat Dames Maat Mephisto EnkellaarzenZwart 42 42 Mephisto EnkellaarzenZwart FJTl1c3K. Tijdens de fotosynthese gebeurt het volgende. In het blad worden moleculen, een combinatie van atomen, uit elkaar gehaald. Vervolgens maakt de plant er suikermoleculen van. Hij verbindt de verschillende atomen weer met elkaar, maar dan wel op een andere manier. Hij heeft iets nieuws gemaakt: glucose.
Vroeger hadden mensen geen idee van fotosynthese. In 1772 werden de eerste proeven gedaan, die leidden tot de ontdekking van fotosynthese. In 1779 deed de Nederlander Jan Ingenhousz verdere proeven met planten en licht. Hij ontdekte de fotosynthese en ook hoe belangrijk die is voor het leven op aarde.


Dit waterplantje, waterpest, maakt zuurstof als er licht op valt. Je ziet dan kleine belletjes opstijgen. Zo ontdekte Jan Ingenhousz de fotosynthese.

SuikerfabriekSabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz

Een plant heeft water en lucht nodig om glucose te maken. De plant regelt dat met de huidmondjes die op het blad zitten. Bij droog weer gaan ze dicht, bij vochtig weer staan ze wijd open. Een beukenblad heeft wel 500 duizend huidmondjes!
Het blad krijgt ook water via buisjes die doorlopen tot in de wortels. De wortels zuigen dat water uit de grond.
Bladgroenkorrelsshirt 101inc Multi T Camo Recon mnO08yNwv kun je vergelijken met een fabriek. In een fabriek worden producten gemaakt. Daarbij zijn drie dingen belangrijk: grondstoffen, energie en machines. Bladgroenkorrels in een blad maken het product glucose. De grondstoffen zijn water en CO². De machine is het chlorofyl. En als energie wordt zonlicht gebruikt. Die energie is nodig om de moleculen uit elkaar te halen en om daarvan suikermoleculen te maken. Zonder zonlicht gebeurt er niets in de plant. Nu begrijp je ook waarom mensen hun planten voor het raam zetten en niet in de kast onder de trap.
Voor een plant is het dus heel belangrijk om zoveel mogelijk energie op te vangen. Het hoeft niet van zonlicht te komen. In kassen groeien planten uitstekend onder grote tl-lampen. Veel planten kunnen een beetje draaien, zodat ze zo gunstig mogelijk naar de zon gericht staan.
Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Leg eens een aardappel op de vensterbank of op een andere lichte plek. Na een aantal dagen wordt hij groen. De aardappel maakt dan chlorofyl aan.
Witlof is een witte groente. Hij wordt in het donker gekweekt. Komt er licht bij, dan begint witlof chlorofyl aan te maken en andere stoffen, waardoor hij minder lekker smaakt.

KatoenSchipperstrui Redmond Donker Trui Heren Met Blauw Rits zSUMpqV
Aan deze prei kun je zien welk deel in het licht stond en welk deel onder de grond zat.

Op sommige plekken op aarde is maar weinig zonlicht, zoals op de bodem van de zee. Toch groeien daar ook planten, roodwieren. Zij hebben een iets ander chlorofyl en gebruiken het weinige zonlicht heel efficiënt.

Suiker als brandstof

Planten leven niet alleen van de glucose die ze maken, glucose dient ook als brandstof, als energie. Een plant maakt ook cellulose en houtstof, dat zijn materialen die stevigheid geven aan een plant. Het bijzondere is dat een plant al die stoffen van glucose kan maken. Op die manier wordt glucose dan gebruikt als grondstof om andere stoffen te maken, bijvoorbeeld ijzer, kalk of zwavel.

Crew Rood T16 Sweater Adidas HerenSweaters S 'offcourt' c354ARqSjL
Balconnette 85f Maat Primadonna BehaGeisha Promise SUVpMqzGL

Details en informatie

Sabrinawit Hobo Hobo Hobo Sabrinawit Schoudertas Schoudertas LMjUpqVGSz Sneakers Slip Roze on Tamaris Fashletics rdeWQxCBoE

© Ars Scribendi h.o.d.n. Schoolsupport

Teensokken 35 Trail Midweight Xtralife 40 Ember Dames Minicrew Injinji UMGVqzpS
Elvy CrossbodytasCognac Gloria Elvy Bags Bags Plain Bags Plain CrossbodytasCognac Elvy Gloria dWxoerCB