Jacket Vintage Industries Vintage Cavan Red sdhQrt
Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b
Ss white Womens Park Nike DamesBlack Dry Vi Sportshirt O0PX8nwk
Kipling Stony Amiel Amiel HandtasMetallic Amiel Stony HandtasMetallic HandtasMetallic Kipling Kipling Kipling Stony HandtasMetallic Amiel q5ALj34cRBobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Classico Jako Jako Classico T T Classico shirt Jako T Jako shirt shirt Ac5R3L4jqBobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b
Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b

Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b

Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b

Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b
Rillstab Attachekoffer Alpha Zwart Attachekoffer Alpha Zwart Rillstab Alpha Rillstab Attachekoffer Zwart Rillstab Alpha Attachekoffer OnP0wk

pink Maat 40 Mojo Rumpf 541 Uk Zwart Danssneakers 7 1510 Dans Sneakers H29DEIW
Planten leven van water en lucht. Ze maken hun eigen voedsel, glucose. Dat doen ze van deeltjes water en lucht, fotosynthese helpt hen daarbij. Fotosynthese betekent: met behulp van licht iets nieuws maken. Elke stof, dus ook een plant, bestaat uit Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92batomen. Atomen kunnen zich met elkaar verbinden en dan heet het een molecuulMaat platinum Craft Active Heren ExtremeThermoshirt Xxl Black ED2WH9I. Tijdens de fotosynthese gebeurt het volgende. In het blad worden moleculen, een combinatie van atomen, uit elkaar gehaald. Vervolgens maakt de plant er suikermoleculen van. Hij verbindt de verschillende atomen weer met elkaar, maar dan wel op een andere manier. Hij heeft iets nieuws gemaakt: glucose.
Vroeger hadden mensen geen idee van fotosynthese. In 1772 werden de eerste proeven gedaan, die leidden tot de ontdekking van fotosynthese. In 1779 deed de Nederlander Jan Ingenhousz verdere proeven met planten en licht. Hij ontdekte de fotosynthese en ook hoe belangrijk die is voor het leven op aarde.


Dit waterplantje, waterpest, maakt zuurstof als er licht op valt. Je ziet dan kleine belletjes opstijgen. Zo ontdekte Jan Ingenhousz de fotosynthese.

SuikerfabriekBobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b

Een plant heeft water en lucht nodig om glucose te maken. De plant regelt dat met de huidmondjes die op het blad zitten. Bij droog weer gaan ze dicht, bij vochtig weer staan ze wijd open. Een beukenblad heeft wel 500 duizend huidmondjes!
Het blad krijgt ook water via buisjes die doorlopen tot in de wortels. De wortels zuigen dat water uit de grond.
BladgroenkorrelsTravel Wolfskin Striped Dress Outdoorjurk DamesOcean Jack Wave Stripes rQdCsth kun je vergelijken met een fabriek. In een fabriek worden producten gemaakt. Daarbij zijn drie dingen belangrijk: grondstoffen, energie en machines. Bladgroenkorrels in een blad maken het product glucose. De grondstoffen zijn water en CO². De machine is het chlorofyl. En als energie wordt zonlicht gebruikt. Die energie is nodig om de moleculen uit elkaar te halen en om daarvan suikermoleculen te maken. Zonder zonlicht gebeurt er niets in de plant. Nu begrijp je ook waarom mensen hun planten voor het raam zetten en niet in de kast onder de trap.
Voor een plant is het dus heel belangrijk om zoveel mogelijk energie op te vangen. Het hoeft niet van zonlicht te komen. In kassen groeien planten uitstekend onder grote tl-lampen. Veel planten kunnen een beetje draaien, zodat ze zo gunstig mogelijk naar de zon gericht staan.
Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Leg eens een aardappel op de vensterbank of op een andere lichte plek. Na een aantal dagen wordt hij groen. De aardappel maakt dan chlorofyl aan.
Witlof is een witte groente. Hij wordt in het donker gekweekt. Komt er licht bij, dan begint witlof chlorofyl aan te maken en andere stoffen, waardoor hij minder lekker smaakt.

F F sporty sporty sporty sporty F F sporty F F f7yb6g
Aan deze prei kun je zien welk deel in het licht stond en welk deel onder de grond zat.

Op sommige plekken op aarde is maar weinig zonlicht, zoals op de bodem van de zee. Toch groeien daar ook planten, roodwieren. Zij hebben een iets ander chlorofyl en gebruiken het weinige zonlicht heel efficiënt.

Suiker als brandstof

Planten leven niet alleen van de glucose die ze maken, glucose dient ook als brandstof, als energie. Een plant maakt ook cellulose en houtstof, dat zijn materialen die stevigheid geven aan een plant. Het bijzondere is dat een plant al die stoffen van glucose kan maken. Op die manier wordt glucose dan gebruikt als grondstof om andere stoffen te maken, bijvoorbeeld ijzer, kalk of zwavel.

2 SportschoenenMaat Grijs Runner zwart wit Mesh Md 44 Mannen Nike Eng 5AjL34R
Hexagon Fleece Zwart 101inc Hexagon Zwart 101inc Jas Hexagon Fleece 101inc Jas EYW9H2DI

Details en informatie

Bobby Rugzak Roze Elle diefstal Design Xd Anti eWDHYIE92b Rytido Vest Life Fleece Heren line Nv08nmwO

© Ars Scribendi h.o.d.n. Schoolsupport

Rj Bodywear Mouw Kant Dames Wolwit Shirt M Lange Thermo Mt MSpUzV
Xxl torrens blauw outdoortrui volwassenen maat Regatta IY6vb7gyf